Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

Katolikus egyház támogatása

2013. február 01, péntek

A minden évben esedékes adóbevallás elkészítése során lehetősége van arra az adózónak, hogy adója 1%-át valamely civil szervezetnek, míg egy másik 1%-ot valamelyik magyarországi történelmi egyháznak adja. Ennek értelmében a katolikus egyház támogatására is lehetőség van, ehhez csupán az adóbevallás megfelelő dokumentumait kell kitölteni.

A katolikus egyház a felajánlott egyházi 1%-okból befolyt összeget a rászorulók megsegítésére, vagy oktatási és kulturális célokra fordítja. Az adózás alól szociális okokból felmentetteknek is érdemes nyilatkozniuk adójuk 1%-ának felajánlásáról, hiszen az egyházi adó esetében – bármennyire is furcsán hangzik elsőre – a 0 forintos támogatás is támogatás. Az állami támogatások elosztásánál ugyanis figyelembe veszik, hogy hányan támogatják „aktívan” a katolikus egyházat, emiatt azoknak is érdemes kitölteni az adó 1%-os egyházi támogatás dokumentumait, akik amúgy nem adóznak.

Fontos megemlíteni, hogy amennyiben a katolikus egyházat kívánja támogatni az adózó, úgy nem kell lemondania valamely civil szervezet támogatásáról. Az adó 1%-os felajánlás valójában 1+1%-os lehetőség, így amellett, hogy az egyik 1%-kal a katolikus egyház tevékenységeit támogatja, a másik 1%-ot még nyugodtan felajánlhatja valamelyik civil szervezetnek.

A katolikus egyház minden hívője támogatására számít, de természetesen azon adózók segítségét is szívesen fogadják, akik támogatják a katolikus egyház céljait, kulturális és oktatási feladatellátását. Ajánlja fel Ön is adója második 1%-át a katolikus egyháznak, amennyiben fontosnak tartja a keresztény alapokon nyugvó oktatást és a karitatív tevékenységek támogatását.

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff