Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

Adó 1 százalék a TÉT!

adó egy százalékAdóbevallásunk elkészítésekor minden évben rendelkezhetünk a befizetett adónk 1+1 százalékáról. 1997 óta ajánlhatjuk fel az adónk 1 százalékát, 1998 óta pedig 1+1 százalékot. Mindkettőt magukat adományok segítségével fenntartó szervezeteknek ajánlhatjuk fel, az elsőt civil és nonprofit szervezeteknek (alapítványoknak, egyesületeknek, közhasznú társaságoknak stb.), az utóbbit Magyarországon bejegyzett egyházaknak vagy az Országgyűlés által kijelölt kiemelt előirányzatnak. A felajánlott összegek nem kerülnek be az államháztartásba, hanem egyenesen a kedvezményezetteknek utalják át őket.

A civil szervezeteknek nem kell előzetesen jelezniük az adóhatóság felé, hogy jogosultak adó-adományok begyűjtésére. A NAV értesíti az adott szervezetet arról, hogy felajánlása érkezett, majd felszólítja arra, hogy a honlapján elérhető adatlap kitöltésével és visszaküldésével igazolja, hogy jogosult a felajánlások felhasználására. A szervezetek a befolyt összegek maximum 30%-át fordíthatják a működésük finanszírozására. Utólag, szintén a NAV honlapjáról letölthető adatlapon be kell számolniuk a befolyt pénz felhasználásáról. Ha az adóhatóság – utólagos ellenőrzés során – úgy találja, hogy a befolyt összeg nem a törvényi előírásoknak megfelelően lett felhasználva, rendelkezhet annak visszafizetéséről.

Adónk 1%-ának felajánlása nem kerül semmi, de óriási segítség az alapvetően nem piaci alapokon működő vállalkozások számára. Az ilyen jellegű szervezetek bevételeik egy részét pályázatokból, másik részét adományokból teremtik elő. Adományunk többszörös segítséget is jelent, hiszen az adózónak az adományozás ezen módja nem kerül külön ráfordításába, a nonprofit szervezet számára (illetve az általa támogatott rétegek, csoportok, illetve az általa elérni kívánt cél számára) viszont a túlélés illetve a siker záloga lehet, továbbá minden felajánlott adóforint után egy forint kerül a Nemzeti Civil Alapprogramon keresztül megpályázható alapba. A támogatható szervezetek száma Magyarországon igen nagy és évről évre növekszik. Tevékenységi körük rendkívül széles palettát ölel fel, a segítő és önsegítő, valamilyen veszélyeztetett csoportot mentő, érdekérvényesítő, hagyományörző vagy politikai nyomást gyakorló szervezetek széles választékából szemezgethet ki-ki lelki beállítottsága és vérmérsklete szerint.

Azok számára, akiknek fontos, hogy segíthessenek, akiket megérintenek a társadalmi problémák és hiányosságok és akik szeretik tudni, hogy hova kerül az adományként felajánlott pénzük, az adójuk 1%-ának felajánlása nagyszerű dolog. Bármely csekély is az általuk felajánlható összeg, számíthatnak rá, hogy érdemes a rendelkezéssel bíbelődni, hiszen „sok kicsi sokra megy”, az ebből a forrásból származó adományok összege évről évre milliárdos nagyságrendű. Az adományokat gyűjtő szervezetek és nonprofit cégek működése a törvény előírásainál fogva nagyon könnyen átlátható és nyomon követhető. Minden évben lista készül azokról a cégekről, amelyeket a törvény jogosulttá tesz az adó 1 százalékok fogadására. Az adó 1 százalék listában szerepel, hogy hány embertől, mekkora összeghez jutottak összesen, és azt mire fordították. Emiatt, ha érdekel minket, meggyőződhetünk róla, hogy támogatásunk milyen eredménnyel járt.

A rendelkezés elkészítése nem nagy procedúra. Akár dokumentum alapon, akár elektronikus úton nyújtjuk be adóbevallásunkat, a bevallás részeként intézkedhetünk az 1+1 százalékkal kapcsolatban. Ha a bevallás során elmulasztottunk volna rendelkezni, utólag is könnyen megtehetjük, ennek is járható mind a papír alapú, mind az interneten keresztül történő elintézési módja. Nagyon fontos, hogy a felajánlást a törvény által előírt formátumban készítsük el, hiszen az előírások megszegése érvénytelenítést vonhat maga után. Az érvénytelenítés pedig természetesen azt jelenti, hogy a támogatni kívánt szervezet elesik az adományunktól. A civil- és nonprofit szervezetek által a meg nem tett, illetve érvénytelenül elkészített felajánlások révén „elbukott” összeg minden évben 3–6 milliárd forint között mozog.

Különösen fontos az adományok felajánlása most, hiszen a nonprofit szervezetek igen nehéz helyzetben vannak. Ennek oka részben a gazdasági válságban és az általa okozott társadalmi- és értékrendbeli változásokban keresendő. A másik ok az, hogy az elmúlt évek adózási szabályainak változásai kövekeztében szignifikánsan lecsökkent az adóállomány, így az 1%-ok összevont tömege is csökkent ugyanakkora vagy éppen növekvő felajánlói körre vetítve. A NAV által nyilvánosságra hozott adatok szerint három éve 17,19 milliárdon, két éve 15,9 milliárdon, míg tavaly már csak 12, 45 milliárdon osztozhattak azok a szervezetek, amelyek kedvezményezettjei lehetnek 1+1 százalékos felajánlásainknak. Az említett csökkenés óriási, akár 20%-os bevételcsökkenést is jelenthet a támogatni kívánt szervezeteknek (sőt van aki így teljesen el is esik ettől a lehetőségtől), ezt a csökkenést úgy lehet kompenzálni, ha minél többen ajánljuk fel 1+1 százalékunkat. Minden adózó saját felelőssége gondolni erre az apróságra, hiszen igazán kis erőfeszítéssel óriási segítséget nyújthatunk.

Mindenki és a legkisebb összeg is számít, ezért kérjük rendelkezzen Ön is az adója 1 százalékáról!

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff