Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

Az adó 1 százaléka 2013-ban kinek ajánlható fel?

2012. október 16, kedd

Civil szervezetek és egyházak is számítanak rá

Évi adóbevallásuk elkészítésekor azon magánszemélyek, akik adófizetési kötelezettséggel bírnak, illetve időre befizetik a NAV-nak adójukat, személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlhatják egy egyház, illetve egy civil szervezet számára. A felajánlást írásos formában tehetik meg, a NAV által küldött formanyomtatványon, azt egy adószámukkal ellátott borítékba helyezve, majd postán vagy személyesen az adóhatóságnak eljuttatva. A felajánlást nem lehet megosztan több egyház vagy több civil szervezet között.

Az egyházaknak, illetve a civil szervezeteknek való felajánláshoz szükséges nyomtatvány egyazon dokumentumon található, egy perforációval elválasztva. Az egyházaknak szóló felajánláshoz fel kell tüntetnünk a dokumentumon az adott egyház vagy vallási felekezet technikai számát. A nevét nem kötelező, de azt is odaírhatjuk.

A technikai számok listáját a NAV teszi közzé. Technikai számot a 1996. évi CXXVI. törvény 4/A. &-ának (1) bekezdésében meghatározott egyházak kaphatnak. Ezen egyházak és nevét, valamint technikai számát az adóhivatal által kibocsátott kimutatás három csoportba sorolva tartalmazza. Civil szervezet számára való rendelkezés esetén az adott szervezet a felajánlást csak
akkor fogadhatja be, ha valóban jogosult erre. Az adóhivatal kötelezi a civil szervezeteket ennek igazolására: a jogosultságukat igazoló nyilatkozat benyújtására, és a törvényi feltételek teljesítésére. Az arra jogosult szervezeteknek a NAV december 15-ig eljuttatja a felajánlott 1 százalékokat.

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff