Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

Egyházi 1% adó felajánlása

Évente felajánlhatjuk adónk 1%-át valamely civil szervezetnek, azonban kevesen tudják, hogy van lehetőségünk ezen kívül adónk még egy 1%-át felajánlani egyházi célokra. A két felajánlás ráadásul nem zárja ki egymást, egy adózási időszakban támogathatunk nonprofit szervezetet, és megsegíthetünk egy egyházat is.

Egyházak, kiemelt költségvetési előirányzatok keresése - adó egy százalék

A ma is érvényben lévő rendszer szerint az adózó felajánlhatja 1%-át valamely nonprofit szervezet, alapítvány, vagy közintézmény javára, ráadásul ezen felül még 1%-kal segítheti a számára szimpatikus – az 1990. évi IV. törvény szerinti – egyházat. Nem volt ez azonban mindig így, napjaink „1% rendszere” megannyi vitán és ellenérdekek összeütközése során jutott el mai állapotához. Az 1990-es évektől kezdve nem csak a nonprofit szervezetek, hanem az egyházalapítások területén is megnőtt az aktivitás. Utóbbi esetében persze lényegesen kisebb mértékben „szaporodtak” a szervezetek, de az újonnan megjelenő egyházak szükségszerűvé tették, hogy megkülönböztessünk történelmi egyházakat és az ezen szóhasználaton kívül eső egyháznak minősülő szervezeteket.

A ’90-es évek elején az egyházak finanszírozásának átalakítását vetette fel az akkori politikai elit, de az egyházak heves tiltakozása miatt az 1%-os törvény bevezetéséig tulajdonképpen le is került a napirendről ez a kérdés. Az egyházak érthető módon féltették addig elért eredményeiket (adókedvezmény, állami támogatás) és nem bíztak a finanszírozás várható átalakításában.

Az 1%-os törvény 1996-os elfogadásakor a történelmi egyházak továbbra is úgy gondolták, hogy nekik jobb az addig megszokott, a kormánnyal kötött kétoldalú megállapodás, az állampolgároktól származó támogatás mértékét szerényebbnek ítélték az állami támogatásnál. A kisebb egyházak ezzel szemben úgy érezték, hogy az adó egy százalékokkal akár komoly bevételekhez is juthatnak, így hosszas egyeztetés után a felek megállapodtak és életbe lépett az 1997. évi CXXIX. törvény, amelynek értelmében az adófizetők személyi jövedelemadójuk további 1%-át valamely egyháznak ajánlhatják fel.

Egyházi  adó egy százalék kereső

 A támogatható egyházak, vallási felekezetek, vagy vallási közösségek számítanak híveik 1%-os felajánlásaira és lehetőségeikhez képest meg is tesznek mindent, hogy követőik a javukra nyilatkozzanak a felajánlásokról. Az egyházak az 1%-ot általában oktatási és kulturális célokra,vagy a szociálisan rászorulók megsegítésére fordítják.

Az 1%-os felajánlások mögött óriási lehetőség van a kisebb és a nagyobb egyházak számára egyaránt. Az egyházi felajánlások esetén nem csak a felajánlók 1%-át kapják meg az egyházak, hiszen az állami finanszírozás a javukra nyilatkozó magánszemélyek száma alapján történik. Emiatt tehát azoknak is érdemes adójuk 1%-át az általuk preferált egyháznak adni, akiknek amúgy ez az összeg 0 forint lenne (az egyes adókedvezmények miatt 0 forintos adónál lehetséges ez), hiszen ez is növeli az adott egyház részére juttatott állami támogatás összegét. 2011-ben 187 egyházi szervezetnek ajánlhattuk fel adónk 1%-át, így mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő egyházat, amelyet támogatni szeretne.

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff