Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

A civil szféra helyzete III.

2014. november 29, szombat

Tagadhatatlan tény, hogy a civil szféra új kihívásokkal kénytelen szembenézni mostanában. Az elmúlt években egyrészt jelentősen apadt az állami támogatásuk, ami komoly finanszírozási problémákhoz vezetett, másrészt pedig a kormány következetesen elkezdte figyelmen kívül hagyni az eddig bevett érdekérvényesítési stratégiáikat.

A szervezeteknek ki kell találniuk, hogy érvényesítsék érdekeiket, és hogyan maradjanak fenn a korábbinál lényegesen kevesebb támogatással. A megújulás bizonyos szinten már elkezdődött, azonban még nem egyértelmű, mennyire lesz hatásos.

Az utóbbi pár év törekvései közé tartozik, hogy az egyébként jellemzően Budapesten jelen lévő civil szférát kiterjesszék vidékre, a falvakban is próbálnak érdekérvényesítő mozgalmakat létrehozni. Ez a kezdeményezés nem teljesen eredménytelen, de még csak részsikereket értek el. A szervezetek mind a fővárosban, mind vidéken keresik az utat, egyelőre azonban egyet sem lehet kiemelni, ami valamilyen irányt mutathatna.

Biztató, hogy a mostani fiatalok generációjára már jóval kevésbé jellemző az a társadalmi passzivitás, ami az idősebbeknél tapasztalható. Ugyanakkor tény, hogy ezek a fiatalok ritkán tömörülnek szervezetekbe, inkább bizonyos ügyek kapcsán aktívak. A szervezetek hatékony működésének elengedhetetlen feltétele a pénz és a szakértelem. Utóbbi biztosítására fizetett alkalmazottakra is szükség van, azonban kevés pénzből ez nem tud megvalósulni. A jogvédő és a zöld mozgalmak ugyanakkor elkezdtek erősödni, ami mindenképpen jó jelnek számít.

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff