Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

Tudatosság az adózásban, pénzügyekben

2017. szeptember 05, kedd

Sokan gondolják úgy, a bankok alapvetően arra szakosodtak, hogy hasznot húzzanak a gyanútlan ügyfelekből.

Ez így nem állja meg a helyét, de van, hogy valóban nem könnyítik meg az igénylők helyzetét a tájékoztatáskor. Épp ezért még ha időigényes és fárasztó is, tanulmányozzuk végig a szerződést. Nem mindenkinek van ügyvédje, jogász ismerőse, akivel olcsón és bérmentve átnézetheti a teljes dokumentációt.

Adóznak-e a civil szervezetek az 1% után?

2017. január 18, szerda

Az 1%-ra jogosult civil szervezeteknek számra fontos az a támogatási összeg, amit az adózó állampolgároktól kapnak. Az adóbevallásban csupán pár mező kitöltése nekünk semmibe nem kerül, nekik viszont éppen egy fontos eszköz beszerzését, vagy a közjót szolgáló projekt megvalósulását támogatja.

Adóbevallási határidők

2016. február 01, hétfő

Már javában a nyakunkon az adóbevallási időszak, s ez alkalommal is sok dátumot kell megjegyeznünk, hogy semmi fontosról ne maradjunk le, bár a januári
Nézzük meg, melyek ezek a határidők, és pontosan mire vonatkoznak:

A családok védelmében

2015. máj. 13, szerda

A legfőbb kritérium, ami korlátozza a magáncsődös ügyfelek körét, a megfelelő bevételek megléte. Családi csődvédelmet ugyanis csak az kérhet, akiről a kormányhivatal megállapítja, hogy elegendő pénze lenne ahhoz, hogy a tartozását legalább részben visszafizesse, azonban pénzügyi ismeretek hiányában vagy egyszerűen pszichikai okokból nem tudja úgy beosztani a havi jövedelmét, hogy kilábaljon szorult helyzetéből.

Aki egyszerűen szereti

2015. április 09, csütörtök

Az egyszerűsített adóbevallás azt jelenti, hogy az adóhatóság segítségét kérjük, kvázi megcsinálják a bevallást helyettünk. Lényege, hogy így valóban jóval egyszerűbb a történet, megszabadulunk mindenféle adminisztrációs nyűgtől. Nem véletlen, hogy évről az évre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

Adó-visszatérítés: mennyit, hogyan?

2015. április 01, szerda

Az adó-visszatérítés elsősorban az önkéntes nyugdíjpénztári, az egészségpénztári megtakarítások, és a nyugdíj előtakarékossági számlán történő megtakarítások után, illetve néhány egyéb jogcímen- pl. támogatói adomány esetében- volt igénybe vehető, 2014. január 01-től azonban ez a kör kibővült az úgynevezett unit-linked biztosításokkal, amelyek a nyugdíj megtakarítások, illetőleg az életbiztosítások köré csoportosulnak.

Adóbevallás: részletfizetési lehetőség

2015. március 09, hétfő

A magánszemélyek személyijövedelemadó-bevallásukban nyilatkozhatnak arról, hogy a 150 000 forintot meg nem haladó adókötelezettségüket pótlékmentes részletekben kívánják megfizetni. A lehetőséggel élhetnek még a vállalkozói tevékenységet nem folytató és áfa fizetésre sem kötelezett adózók, valamint a vállalkozói tevékenységüket egész évben szüneteltető egyéni vállalkozók is.  

Adóbevallási határidők 2015-ben

2015. március 09, hétfő

2015-ben több szja bevallási és dokumentum leadási határidő is eltolódik pár nappal, mivel számos eredeti időpont hétvégére esik. Érdemes figyelni változásokat, mert késedelmi kamatot számolnak fel egy-egy elmulasztott leadás esetén.

Adónk 1+1 százaléka

2014. máj. 06, kedd

Azok számára, akiknek kötelező minden évben a személyi jövedelemadó bevallás elkészítése, évente egyszer nyitva áll a lehetőség arra, hogy adójuk összesen 2%-ának felajánlásával az általuk kiválasztott civil szervezeteket és/vagy egyházakat támogassák.
Az 1%-ok felajánlása nyilatkozatok kitöltésével történik, amelyet az adóbevallással együtt, vagy attól külön el kell juttatni a Nemzeti Adóhivatalhoz, 2014. május 20-án éjfélig.

SZJA bevallás 2014-ben

2014. máj. 05, hétfő

Vége felé járunk a személyi jövedelemadó szezonjának, amely január végével, a munkáltatói és kifizetői igazolások kipostázásának határidejével kezdődött el: közeleg május 20., a bevallások leadásának végső határideje.

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff