Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

Adóznak-e a civil szervezetek az 1% után?

2017. január 18, szerda

Az 1%-ra jogosult civil szervezeteknek számra fontos az a támogatási összeg, amit az adózó állampolgároktól kapnak. Az adóbevallásban csupán pár mező kitöltése nekünk semmibe nem kerül, nekik viszont éppen egy fontos eszköz beszerzését, vagy a közjót szolgáló projekt megvalósulását támogatja.

A tavalyi évben 8%-kal több 1%-támogatást kaptak a magyar civil szervezetek az előző évhez képest. Az 1% gyűjtése adománygyűjtésnek minősül, így ebben az esetben is ugyanúgy kell eljárni, mint bármely adománygyűjtés esetén.

A szervezeteknek a költségvetési támogatás összegével kapcsolatban beszámolási és közzétételi kötelezettségük van.

Az Szja 1%-beszámoló elküldésének határideje május 31-e. A beszámolót a 2015-ben kiutalt, és ez alapján 2016-ban felhasznált összegről kell elkészíteniük a szervezeteknek.

Külön kell szerepeltetni a működési költségeket és az egyéb célra felhasznált összegeket.

A civil szervezet működésre 25%-ot, de legfeljebb 25 millió Ft-ot, marketingre 10%-ot, de legfeljebb 10 millió Ft-ot költhet, és tartalékot is képezhet a befolyt összegből legfeljebb egy év időtartamra.

Mivel a civil szervezetek nem folytathatnak vállalkozási tevékenységet, nem merül fel társasági adó, illetve ÁFA-fizetési kötelezettségük sem.

Az 1%-ból befolyt bevétel tehát adómentes.

Közzétételi kötelezettség

A NAV a megkapott közlemények adatait átadja az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszter részére, aki az adatokat minisztériuma honlapján közzéteszi.

Az egyesületnek folyamatosan – de legalább évente egyszer – tájékoztatnia kell az adomány felhasználásáról az adományozókat. Ezt megteheti a saját honlapján vagy hírlevélen keresztül is, melyben tételesen le kell írnia, mire fordították a befolyt összeget.

A dokumentumnak legalább 1 évig hozzáférhetőnek kell lennie.

Amennyiben az adóhatóság megállapítja, hogy a kedvezményezetti feltételek nem álltak fenn, esetleg a szervezet nem tett eleget a kötelezettségeinek, valamint nem a közcélú tevékenységnek megfelelően használta fel a támogatást, rendelkezik az összeg visszafizetéséről.

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff