Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

Változások a családi adókedvezményekben!

2016. február 22, hétfő

Passzív bevétel növekedésre számíthatnak a kétgyermekes családok. Idén jelentősen változtak a családi adókedvezményre vonatkozó szabályok. Két gyermek után növekedett a kedvezmény és ezzel egyidejűleg magának a nyomtatványnak a kitöltése is megváltozott.

A személyi jövedelemadó is csökkent, így idén is érdemes lesz kihasználni a családi adókedvezményt, méghozzá teljes összegben, s azt igényelni a májusban beadandó adóbevallásunkban.

Egy kétgyermekes család 2016-ban mintegy 25. 000 forintos adómegtakarítással számolhat. Ráadásul nem csak házastársak vehetik igénybe ezt a kedvezményt, hanem az élettársi kapcsolatban élők is. Ehhez azonban – regisztráltan! – és minimum egy évre visszamenőleg ebben a minőségben kell élniük. 2016-ban még – a korábban tervezettekkel ellentétben – adóazonosító szám kiváltására sem lesz szükség, (majd csak jövő év januárjától) mert ennek beszerzése megnehezítené a jogosultak számára az igénylési határidő betartását.

Az igénybe vehető adókedvezmény egyébként idén, január 1-jétől maximum 32 százalék lehet. A kedvezménnyel már csaknem háromszázezer család élni tud, hiszen a házastársak és élettársak összesített szja-ja mellett, az egészségbiztosítási járulékból (hét százalék), valamint a nyugdíjjárulékból (10 százalék) is le lehet vonni a családi adókedvezmény mértékét. A tervek szerint a gyermekenként havonta igénybe vehető adómegtakarítás összege 2020-ra, már több mint 20.000 forintra is nőhet, (2015-ben 10.000 forint volt) tehát várhatóan a duplájára emelkedik az adókedvezmény mértéke, évre lebontva 2.500 forintos összeggel.

Számszerű adatok:

Az adóalap kedvezmény összege 2016-ban kedvezményezett gyermekként a következő:
-    egy gyermek esetén 66. 670,- Ft
-    két gyermek esetén: 83. 330,- Ft
-    három-illetve több gyermek esetén: 220.000,- Ft,

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy - havonta és eltartottanként - nettó keresetünk akár 33 ezer forinttal is magasabb lehet.

A családi adókedvezmény igénylése, ahogy eddig is, a jogosult szülő munkáltatójához benyújtott „adóelőleg” nyomtatvány kitöltésével történik. Ezen kell nyilatkozni a jogosultságról, tehát a gyermekek számáról és személyes adatairól. Ha valaki esetleg elmulasztja ezt benyújtani, akkor lehetőség van arra, hogy visszamenőlegesen is igényelje, akár hónapokkal később is. Sikeres elbírálás után az igénylő már, a „megemelt” nettó bérét veheti fel, aki időben benyújtotta a nyilatkozatot, az már a februári fizetését is ennek megfelelően kapja.

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff