Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

Tudatosság az adózásban, pénzügyekben

2017. szeptember 05, kedd

Sokan gondolják úgy, a bankok alapvetően arra szakosodtak, hogy hasznot húzzanak a gyanútlan ügyfelekből.

Ez így nem állja meg a helyét, de van, hogy valóban nem könnyítik meg az igénylők helyzetét a tájékoztatáskor. Épp ezért még ha időigényes és fárasztó is, tanulmányozzuk végig a szerződést. Nem mindenkinek van ügyvédje, jogász ismerőse, akivel olcsón és bérmentve átnézetheti a teljes dokumentációt.

Pénz...Akik nincsenek hozzászokva a pénzügyi olvasmányokhoz, zavaros lehet a sok nem hétköznapi megfogalmazás, töméntelen mennyiségű képlet, feltétel és definíció. Ez a legkevésbé sem szégyen, mindenki máshoz ért. Ezek tisztázásában érdemes a banki ügyintézők segítségét kérni, hiszen szóban szabadabban tudják megfogalmazni esetleg, egy 3 soros mondat mit is takar. BAR-listás ügyfelek számára még nehezebb lehet az ügyintézés, ők célszerűen jobb, ha még körültekintőbben járnak el, hiszen könnyen belefuthatnak rendkívül kedvezőtlen feltételekbe.

A szerződési feltételeket nyugodt körülmények között tanulmányozzuk végig. Ha haza nem is vihető a leendő szerződés valamilyen oknál fogva, egész nyugodtan kérjük meg az ügyintézőt, hogy hagyjon annyi időt az olvasásra, amennyi szükséges. Ne engedjük, hogy sürgessenek. Lehetőség szerint ne zárás előtt pár perccel essünk be, ne siessük el az aláírást. Ha közeledik a zárási időpont, kérjünk egy másik napra ismét találkozót. Szinte mindenki elfoglalt, kevés az idő, a gyerekek várnak az óvodában, kezdődik a második műszak, stb… Tudni kell, hogy van hitel például BAR-lista esetén is, de fontos, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, milyen kötelezettséget vállalunk hosszú évekre. Hiszen attól még, hogy nem fordítanak elég figyelmet a feltételek minél részletesebb megismerésére, attól még a bank bármelyiket jogosan alkalmazhatja. Éppen ezért ne habozzanak, kérdezzenek minél többet az igénylés folyamán.

A bank szinte mindig előnnyel indul, hiszen ő készíti a szerződést, ő támasztja a feltételeket, tehát feltételezhetően napra kész a törvényi változásokkal, jogszabályokkal, hirdetményekkel, míg az adós nem feltétlenül pénzügyi szakember. Emiatt fontos utánanézni az aprónak és jelentéktelennek tűnő részleteknek. Abban az esetben, ha erre nincs lehetőség, létfontosságú, hogy végiggondoljuk, mik a számunkra legfontosabb feltételek.

Felsorolunk pár példát ötlet ébresztés céljából:

- Milyen plusz költségek, díjak merülhetnek fel az alap havi díjon felül?
- Le lehet e zárni idő előtt a szerződést/elő lehet e törleszteni egy nagyobb összeget? Ha igen, van-e ennek díja, és milyen mértékű, illetve mit nyer vele az adós?
- Milyen lehetőségeket kínálnak passzív BAR-listásoknak?
- Pénzügyi nehézség esetén milyen opciókat kínál fel a bank? A szerződés szüneteltethető x hónapig? Vannak-e minimális összegű törlesztő részletek x hónapig?

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff