Hírlevél feliratkozás




     

HPGY

A civil szféra helyzete I.

2019. január 03, csütörtök

Magyarországon a civil szféra sosem tartozott a kifejezetten erős területek közé, azonban mostanság egyre inkább előtérbe kerülnek. A politikai pártokból való kiábrándulás miatt nőhet az erejük, azonban arról, hogy tudnak-e élni ezzel a lehetőséggel, megoszlanak a szakértői vélemények.

 

A szakértők egy része szerint ugyanis valóban nő a civil szervezetek jelentősége, és egyre nagyobb szerephez jutnak, mások szerint viszont éppen most kezdtek el hanyatlani. Van, aki úgy gondolja, az, hogy az emberek kiábrándultak a pártokból, egyáltalán nem jelenti automatikusan azt, hogy a figyelmük a civilek felé fog fordulni.

Amiben egyetértenek a szakértők, az az, hogy a kormány az elmúlt években nem kedvezett a civil szférának, szűkítette a mozgásterüket. Éppen ez mutatott rá azonban arra, hogy a civil szervezetek egyáltalán nem függetlenek a politikától. Az ugyanis, hogy 2011-ben jelentősen lecsökkent az állami támogatásuk, emellett felfüggesztették az európai uniós pályázatok kiírását is számukra, komoly érvágást jelentett a működésük szempontjából: világossá vált, hogy a tagok és szimpatizánsok támogatása nem elegendő a fennmaradásukhoz.

Vannak azonban olyan vélemények, melyek szerint éppen ezek fognak odáig vezetni, hogy a civilek erősebbek lesznek. Kénytelenek lesznek a saját lábukon megállni, ráadásul a politikai pártokból való kiábrándultság miatt jelentősen megnövekedhet a civil szféra társadalmi támogatottsága, ezáltal a szervezetek fenntartása is kicsit könnyebbé válhat. Hogy a felvázolt lehetőségek közül melyik valósul meg, az idő fogja eldönteni.

 

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff