Hírlevél feliratkozás




     

HPGY

Dönteni fontos

2019. január 20, vasárnap

Miért érdemes rendelkezni adónk 1+1%-áról? A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek a jövedelemadójuk 1+1 %-áról civil és egyházi kedvezményezettek javára rendelkezzenek, de miért is jó ez nekünk, miért érdemes élni vele?

Először is azért, mert ha valaki nem rendelkezik az 1 %-ról, adójának ez a része a központi költségvetésben marad, csúnyán fogalmazva, azt is mondhatjuk, hogy elveszik. Ami azonban ennél jóval fontosabb, hogy hozhatunk egy olyan döntést, amivel különösebb erőfeszítés nélkül jót tehetünk. Az 1+1 százalék 1998-ban került bevezetésre, és azt jelenti, hogy nem kell választanunk az egyház és a civil szféra között, mindkettő felé tehetünk ajánlást.

Az egyházaknál általában kézenfekvő a döntés, a vallásunknak megfelelőt támogatjuk. Másrészről ott vannak a különböző civilszervezetek és alapítványok, melyek azon munkálkodnak, hogy szűkebb avagy tágabb környezetünket jobbá tegyék, ez az 1% pedig ugyancsak fontos része éves költségvetésüknek.

Mindannyiunkat érdekel valami, van olyan terület, amely a szívünkhöz közelebb áll, legyen az egészségügy, sport, kultúra, természetvédelem, állatvédelem, bármi. Ha élünk azzal a jogunkkal, hogy egy számunkra szimpatikus szervezetnek felajánljuk azt a bizonyos 1%-ot, akkor rajtuk és talán egy kicsit önmagunkon is segítünk, hiszen egy olyan kezdeményezést, célt támogathatunk, ami számunkra is fontos. Az 1%-ról akkor is érdemes rendelkezni, ha a rendelkező fizetendő adója 0 Ft, mert az egyházak részére juttatott összeg kiszámításánál a rendelkezők számát is figyelembe veszik.

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff