Hírlevél feliratkozás




     

HPGY

Az 1 százalék felajánlása civil szervezeteknek

2012. október 17, szerda

Civil szervezeteknek adó egy százalék

Az évi adóbevallásuk elkészítésekor az adófizetési kötelezettséggel bíró magánszemélyek, akik adójukat határidőre befizetik a Nemzeti Adó- és Vámhatóságnak, felajánlhatják személyi jövedelemadójuk 1 százalékát egy egyház, egy másik 1 százalékát pedig egy civil szervezet számára. A felajánlást egy írásos nyilatkozatban tehetjük meg, akár a NAV által küldött formanyomtatványon, akár egy üres lapon, a lényeg, hogy betartsuk az előírt tartalmi és formai követelményeket.

A civil szervezeteknek, illetve az egyházaknak szóló felajánláshoz szükséges formanyomtatvány egyazon papíron található, ezt így egyben kell beküldenünk, nem választhatjuk szét a perforáció mentén (ezt majd a NAV munkatársai teszik meg). A civileknek szóló felajánlás esetén fel kell tüntetnünk a dokumentumon az adott szervezet adószámát, illetve akár a nevét is (ez utóbbit nem kötelező). A papírt egy adóazonosító jelünkkel (illetve munkáltatói adóbevallás esetén saját kezű, a boríték leragasztásán átnyúló aláírásunkkal) ellátott borítékba helyezve küldhetjük el a NAV-nak postán, illetve vihetjük el személyesen.

A felajánlott összeget nem oszthatjuk meg több kedvezményezett között, így csak egy szervezet számára rendelkezhetünk. Az adott, a felajánlást kapó szervezet azon esetben használhatja fel az összeget, ha valóban jogosult annak fogadására. A NAV kötelezi a civil szervezeteket a jogosultságukat igazoló nyilatkozat benyújtására, valamint a törvényi feltételek harminc napon belüli teljesítésére. Ha ezek alapján az adott szervezet jogosult a felajánlás fogadására, az adóhatóság az adott év december 15-ig átutalja számára a felajánlott egy százalékokat.

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff