Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

Hogyan segíthetik a magánemberek az állatmentő alapítvány munkáját?

2014. április 09, szerda

Az alapítvány egy olyan jogi személyiséggel rendelkező társaság, amelyet tartósan fennálló, közérdekű célra hozhatnak létre az alapítók, ennek a célnak az eléréséhez a szervezetnek hosszú távon is tartania kell magát.

Mivel az alapítvány elsődleges célja gazdasági jellegű nem lehet (csak kiegészítő tevékenységekkel tehet szert bevételre), ezért szükséges, hogy rendelkezzen saját vagyonnal, amely biztosítja a működés feltételeit. Az alapítvány vagyonát egy kezelő vagy kezelő szervezet kezeli, és dönt annak felhasználásáról.

Mivel az alapítvány elsődleges célja gazdasági jellegű cél nem lehet, ezért bevételei alacsonyak. Bevételi forrásai származhatnak saját tevékenységéből is, de igen fontos jövedelemforrás számára a tevékenységével, illetve  kitűzött céljával szimpatizáló magánemberek és jogi szervezetek, cégek pénz- és tárgybeli támogatása is. Természetesen nem csak pénzzel vagy tárgyi eszközökkel támogathatunk egy közhasznú szervezetet, lehetőség van például önkéntes munkát is végezni a számukra, de ennek szükségességét és mértékét mindig a szervezet, illetve annak vezetői döntik el.

Anyagilag két módja van egy számunkra szimpatikus alapítvány munkáját támogatni. Közvetlenül befizethetünk, illetve utalhatunk az alapítvány hivatalos bankszámlaszámára, illetve a személyi jövedelemadó-bevallás idején neki ajánlhatjuk a befizetett adónk 1%-át. Ez utóbbihoz az adóbevallással együtt, vagy attól függetlenül utólag, de a bevallási határidő előtt rendelkező nyilatkozatot kell kitöltenünk, és azt a NAV megfelelő címére eljuttatni.

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff