Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

Egyházak támogatása 2013. évben adó 1%-al

2013. március 18, hétfő

egyhazak 2013Akárcsak a civil szervezeteknek és a különböző alapítványoknak, úgy az egyházaknak is roppant fontos időszak az évente esedékes adóbevallási hajrá. A személyi jövedelemadó második 1%-ával ugyanis egy kiemelt költségvetési előirányzatot (Nemzeti Tehetség Program), vagy pedig egy magyarországi történelmi egyházat támogathat az adózó. Az adó 1%-ból befolyó felajánlások azért is különösen fontosak a történelmi egyházak számára, mert az állami támogatást az adó 1%-os felajánlások alapján határozzák meg, így értelemszerűen minél több hívő ajánlja fel adója második 1%-át saját egyházának, annál magasabb állami támogatásra is jogosulttá válnak az egyházak.

Az egyházak az adó második 1%-ából befolyó összegeket általában oktatási, kulturális, valamint karitatív célokra használják. Az egyházak által támogatott iskolák, vagy éppen óvodák komoly segítséget kapnak a civil felajánlóktól minden évben, más támogatások mellett ezeknek a felajánlásoknak köszönhetően képesek kiemelkedő minőségű oktatói munkát végezni. Az országhatárokon, sőt sokszor kontinenseken átívelő karitatív tevékenység a civil felajánlások és adományok nélkül elképzelhetetlen lenne az egyházak számára.

Az adó második 1%-át csak a törvényben meghatározott, úgynevezett történelmi egyházak részére lehet felajánlani, az adóbevallási dokumentumok között található rendelkező nyilatkozat kitöltésével. Amennyiben valamelyik egyház részére szeretné felajánlani adója második 1%-át az adózó, úgy helyesen ki kell töltenie az erről szóló rendelkező nyilatkozatot, ehhez elengedhetetlen tudni az egyház hivatalos megnevezését, valamint az egyházhoz tartozó, úgynevezett technikai számot. A technikai szám gyakorlatilag azonosítja az egyházat, a négyjegyű szám nélkül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem tudja elfogadni a felajánlást, és az így elvész. Fontos még megjegyezni, hogy az egyházak részére az adó második 1%-a ugyanúgy díjmentesen ajánlható fel, mint a civil szervezetek részére az adó első 1%-a.

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff