Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

A Nemzeti Tehetség Program bemutatása

2013. február 06, szerda

nemzeti tehetseg programA Nemzeti Tehetség Program az ország határain belül és azon túl élő magyar fiatalok tehetséggondozását tűzte zászlajára. A Magyar Országgyűlés 2008. december 4-én fogadta el a Nemzeti Tehetség Programot, és ezzel hitet tett amellett, hogy a tehetségek folyamatos segítése és felügyelete a nemzet egésze szempontjából fontos feladat.

Tehetséggondozás persze a Nemzeti Tehetség Program elfogadása előtt is létezett, de abban mindenki egyetért, hogy állami szerepvállalással ezen a területen sokkal hatékonyabb működés és komolyabb eredmények érhetők el. Korábban a tehetségek iránt csak a szakma és a civil szféra érzett felelősséget, 2008 óta azonban az állam is aktívan részt vesz a tehetségek gondozásában.

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács adja a Nemzeti Tehetség Program szakmai háttérbázisát. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tulajdonképpen egy olyan ernyőszervezet, amely több mint száz, tehetségek gondozásával foglalkozó civil szervezetet fog össze. A határokon átívelő kezdeményezés egyik legfőbb célja egy úgynevezett tehetségtérkép kialakítása. Az elképzelések szerint határokon innen és túl összegyűjtenék a tehetséges gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozó intézményeket, szervezeteket (alapítványok, óvodák, iskolák stb.), hogy egy közös adatbázis segítségével bárki egyszerűen szerezhessen információt a közelében lévő tehetséggondozó helyszínekről.

Dacára az állami szerepvállalásnak, a Nemzeti Tehetség Program a működéséhez elengedhetetlen civil segítséget is várja, így a személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásokat is köszönettel fogadják. A Nemzeti Tehetség Programot ugyanis az adózó támogathatja adója második 1%-ával is, hiszen azzal egyházakat, vagy kiemelt költségvetési előirányzatokat lehet támogatni. A Nemzeti Tehetség Program a kiemelt költségvetési előirányzat számára felajánlott második 1%-ot is fogadhatja, így amennyiben Önnek fontos a magyar tehetségek gondozás, kérjük, ajánlja második 1%-át a Nemzeti Tehetség Programnak!

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff