Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

A civilek méltányos részt szeretnének a 7300 milliárd forintos EU-s forrásból

2013. október 09, szerda

unios forrs civileknekElsősorban a foglalkoztatás bővítésére, egy fenntartható termelés megteremtésére, illetve a gazdasági növekedés előmozdítására fordítaná az ország azt a 7300 milliárd forintnyi európai uniós forrást, amit a 2014 és 2020 közötti időszakra kaphat. A civilek azt szeretnék, ha a gazdaság fontos szereplőjeként ők is megfelelő mértékű forrásból gazdálkodhatnának.

Augusztus 28-án egyeztetett a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) az EU-s források tervezéséről. A tervek szerint a 7300 milliárdos összeg 60 százalékát a gazdaság fejlesztésére fordítják majd; a cél a foglalkoztatás bővítése és a fenntartható termelés megvalósítása. Az elmúlt három évben forráshiánnyal küszködő civil szféra képviselői felhívták a figyelmet, hogy a civil és nonprofit szektor szintén fontos szereplője a gazdaságnak, így nem feledkezhetnek meg róluk az összeg felhasználásának tervezésekor.

Visszatérítendő támogatásokra is számítanak

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára, Cséfalvay Zoltán elmondása szerint Magyarország a korábbinál nagyobb mértékben támaszkodna a részben vagy egészében visszatérítendő pénzügyi támogatásokra. Az ilyen jellegű támogatási formákra, mint a kedvezményes hitelre és garanciára főképp az energiahatékonysági beruházások, a kutatás és a gazdaságfejlesztés területén alapoznának.

Az egyik legfontosabb cél a foglalkoztatás segítése

Tizenegy tematikus célkitűzés mentén haladva, kilenc operatív program keretében szeretnék felhasználni az uniós forrásokat. 1200 milliárd forint jutna a foglalkoztatás segítésére, 1100 milliárd pedig a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelésére. A civil szervezeteket képviselő Apró Antal Zoltán véleménye szerint a források, amelyekkel az ország tervezhet, méltányosak; és a felhasználásuk is jobban megtérül majd, hiszen Magyarország végre kilábalt a válságból. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szerint a foglalkoztatás segítésén belül elsősorban az egészséges és biztonságos munkahelyek létrehozására, illetve a keresleti oldal ösztönzésére kellene fordítani a forrásokat.

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff