Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

Minden, amit tudnod kell a február 25-i bevallási határidőről

2016. február 03, szerda

Az adóbevallási időszak ismét eljött, s ezzel együtt egy fontos határidő is, méghozzá február 25.
Ezt a dátumot az egyéni vállalkozóknak, illetve azoknak a magánszemélyeknek kell megjegyezniük, akik valamilyen módon ÁFA fizetési kötelezettséget eredményező értékesítést végeznek.

Nézzünk pár fontos infót az idei személyi jövedelemadó bevallásról:

•    Az egyéni vállalkozóknak az adóbevallási csomag 1453-13-as jelű nyomtatványát kell kitölteniük adóbevallásuk leadásához.

•    Azok a nyugdíjasok, akik egyéni vállalkozók is, szintén az 1453-as bevallásban teljesíthetik egészségügyi szolgáltatási járulékukat, és nyugdíjjárulékukat.

•    A február 25-i határidő alól kivételt képeznek azok a magánszemélyek, akik még az előző évben (tehát 2015-ben) megszüntették, vagy szüneteltették vállalkozásukat. Ők május 20-ig kötelesek benyújtani adóbevallásukat, de fontos, hogy ki kell tölteniük az egyéni vállalkozói részt is.

•    A Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára mindig elektronikus úton kell eljuttatni adóbevallásunkat, egyedül a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozóknak, illetve az Általános Forgalmi Adó fizetésre kötelezett magánszemélyeknek van rá lehetőségük, hogy akár hagyományos módon, papíron adják be személyi jövedelemadó bevallásukat. Fontos azonban, hogy ők is csak abban az esetben élhetnek ezzel a lehetőséggel, ha se munkáltatónak, se kifizetőnek nem minősülnek.

•    Az EVA és a KATA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók szintén februrár 25-ig kötelesek adóbevallásukat leadni, az EVA-soknak az 1543-as jelű, a KATA-soknak a 15KATA nevű nyomtatványon.

•    A KATA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók, amennyiben átlépték a 6 millió forintos értékhatárt, 40%-os adót kötelesek fizetni, s ezt az adóbevallásukkal együtt kell kifizetniük.

Érdemes ezeket fejben tartanunk, s mindent pontosan megterveznünk, így semmi nem fog váratlanul érni, és a nehéznek tűnő procedúra egyszerűen fog zajlani.

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff