Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

Adóbevallási határidők

2016. február 01, hétfő

Már javában a nyakunkon az adóbevallási időszak, s ez alkalommal is sok dátumot kell megjegyeznünk, hogy semmi fontosról ne maradjunk le, bár a januári
Nézzük meg, melyek ezek a határidők, és pontosan mire vonatkoznak:

Február 25.
A vállalkozóknak, illetve azoknak a magánszemélyeknek, akik általános forgalmi adó fizetési kötelezettséget eredményező értékesítést végeznek valamilyen formában, bevallást kell tenniük személyi jövedelemadó kötlezettségükről. Ezt az adóbevallást az 1553-as jelzésű nyomtatványon kell benyújtani.

Március 21.
Majdnem egy hónappal később, március 21-ig van idejük leadni a szükséges igazolásokat azoknak a munkavállalóknak, akik a munkáltatói adómegállapítást választották. Az igazolást a munkáltatónak kell benyújtani. Az eredeti határidő március 20. lenne, de mivel az munkaszüneti napra esik, ezért a valós határidő 21.-e lett.

Május 2.
Akik az egyszerűsített adóbevallást választják, azok számára a nyilvántartásban szereplő adatokat, valamint az egyszerűsített adóbevallást a NAV május másodikáig küldi el postán, vagy emailben. Ennek javítására van lehetőség.

Akik munkáltatói adómegállapítás mellett döntenek, azoknak az adót és az adóalapot május 2.-ig állapítja meg a munkáltató, s küld róla igazolást. Ez a munkavállaló nyilatkozata és igazolásai alapján történik.

Valójában a május 2. is trükkös dátum, az eredeti április 30-a tolódik el két nappal a munkaszünet miatt.

Május 20.
Akik javítani kívánják a NAV által kiküldött egyszerűsített adóbevallásukat, azok a javított bevallást május 20-ig küldhetük vissza, amely alapján az újbóli számítások eredményét, tehát a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegét az adóhatóság június 20-ig állapítja meg és küldi el.

Akik jogosultak rá, hogy személyi jövedelemadó bevallás helyett adónyilatkozatot tegyenek, azok ezt szintén május 20-ig tehetik meg, méghozzá az 1553ADO jelű nyomtatvány segítségével.

Ketyeg az óra, figyeljünk, igyekezzünk észben tartani mindent!

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff