Hírlevél feliratkozás
     

HPGY

A családok védelmében

2015. máj. 13, szerda

A legfőbb kritérium, ami korlátozza a magáncsődös ügyfelek körét, a megfelelő bevételek megléte. Családi csődvédelmet ugyanis csak az kérhet, akiről a kormányhivatal megállapítja, hogy elegendő pénze lenne ahhoz, hogy a tartozását legalább részben visszafizesse, azonban pénzügyi ismeretek hiányában vagy egyszerűen pszichikai okokból nem tudja úgy beosztani a havi jövedelmét, hogy kilábaljon szorult helyzetéből.

A családi csődvédelem bevezetésének ötletet 2009-ben vetődött fel először, azonban a 2010-től hatalmon levő Orbán-kormány más utakon kívánta rendezni a devizahitelesek problémáit. A felmérések szerint a magáncsőd (vagy családi csődvédelem) intézménye évente csupán ezreket, esetleg tízezer embert érint, akik speciális helyzetük következtében megfelelnek a csődvédelemről szóló törvény kritériumainak.

A legfőbb kritérium, ami korlátozza a magáncsődös ügyfelek körét, a megfelelő bevételek megléte. Családi csődvédelmet ugyanis csak az kérhet, akiről a kormányhivatal megállapítja, hogy elegendő pénze lenne ahhoz, hogy a tartozását legalább részben visszafizesse, azonban pénzügyi ismeretek hiányában vagy egyszerűen pszichikai okokból nem tudja úgy beosztani a havi jövedelmét, hogy kilábaljon szorult helyzetéből. A családi csődvédelmet, azaz a magáncsődöt ráadásul igényelni kell, vagyis az állam nem vizsgálja meg minden egyes adós jövedelmi helyzetét – annál inkább, mivel hazánkban annyira sok az eltitkolt jövedelem, hogy ha csak a bevallott jövedelmet vennék figyelembe, alig maradna pár ember a csődvédelemre jogosultak soraiban.

A csődvédelem segít úgy a hiteleseknek, mint a rezsivel elmaradtaknak. Mivel a magáncsőd nem kérhető bizonyos összegű tartozás alatt, a gondnokoknak és kormányhivataloknak nem kell attól tartaniuk, hogy 5-6000 forintos tartozást "felhalmozó" ügyfelek lepik el őket. Jellemzően a hiteltörlesztések teszik ki a tartozások legnagyobb részét, ha összegükben nézzük ezeket, azonban darabszámra a rezsitartozások sokkal több ügyet jelentenek. A törvényt ezért ennek megfelelően úgy alkották meg, hogy a lehető legtöbb adósnak tudjon a lehető legnagyobb segítséget nyújtani, de közben ne árasszák el a családi csődvédelemmel foglalkozó rendszert a "tyúkperek".

     
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff